Home
Contact
LinkedIn Facebook twitter
Kootsj kaarten

Kootsj Kaarten
Uw coach talent spelenderwijs in kaartspel | Alfons Mathijssen | via www.managementboek.nl

Recensie door
Marja Worp

Zo op het eerste gezicht een kwartet spel in een doosje. Na het openen zie je een stapel kaarten die je helpen om een coachgesprek structuur te geven, maar ook verassende wendingen in invalshoeken. Er zijn 3 soorten kaarten. Kaarten die de fasen van het coachen beschrijven:

-Voorbereiden
-Afstemmen
-Contracteren
-Coachen
-Afspreken

Precies genoeg om je te ondersteunen bij het gesprek omdat je gewoon de kaartjes op tafel kunt leggen en hierdoor houvast aan kan ontlenen. Op elk kaartje staat het doel van de fase, de aandachtsgebieden en een aantal hulpvragen. In de praktijk (zeker voor de nog niet zo ervaren coach) om de structuur te bewaken en als reminder dat je ook niets vergeet. Zeker in de vuur van het gesprek is dit handig. Voor de coaching in een zakelijke relatie bv als onderdeel van competentie ontwikkeling maakt dat je heel duidelijk de doelen van het gesprek bepaalt.

Dan is er een setje kaarten met hulpvragen. Deze zorgen ervoor dat het vraagstuk van verschillende kanten wordt belicht. Als basis hebben de kaarten een eigen uitgangspunt bv Gevoel,Mening of Ambitie.

Deze kaarten zorgen er in de praktijk voor dat beide partijen niet blijven hangen en kunnen dan ook prima worden ingezet als het gesprek vastloopt of het wenselijk is dat zaken ook vanuit een ander daglicht worden gezien. Vanuit het competentiegerecht coachen zijn deze kaarten heel fijn omdat ook de doelen weer  worden benoemd, maar ook praktisch naar een oplossing wordt gekeken.

De derde en grootste set kaarten zijn de expertkaarten met daarop de namen van een grote hoeveelheid personen. Wat zou je …….je voor een advies geven en wat betekent dit voor jouw vraagstuk? En op de puntjes vul je de naam in van een persoon. Vader, moeder, broer, vriendin, maar ook bekende mensen als Beatrix zitten erbij. Ook vanuit dieren of de spirituele kant zijn er voorbeeldkaarten bij. Deze kan van uitzoeken of gewoon op goed geluk inzetten.

Deze compacte kaartset op tafel bij elk gesprek maakt het levendig, geeft wendingen en daardoor inzichten in de problematiek, aanwijzigen voor oplossingen en structuur.

1 aandachtpuntje: het kan zijn dat een coachee niet alle bekende personen kent bv Bono. Een aantal blanco kaartjes om de bekende personen te actualiseren of deze te zoeken binnen de kring van de coachee maakt enk ik de mogelijkheden nog groter.

Ook voor coaching op de werkvloer prima geschikt!

Wil jij ook een (management)boek voor Supervisorweb recenseren? Neem contact met ons op. Dan sturen we je een lijst met boeken van Managementboek.nl Daaruit kun je een boek kiezen dat je gratis thuis krijgt als Supervisorweb en Managementboek.nl jouw recensie krijgen!

Inloggen / Registreren
AFAS-logo.jpg

logo-aspect.jpg

Telecommerce-logo.jpg

Supervisorweb copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag de disclaimer en het privacy reglement.
Supervised by Webspace Design