Home
Contact
LinkedIn Facebook twitter
Nieuws: Connect! (boekrecensie)
Datum: 2011, 22 September

Naar een Connected! organisatie
Managementboekrecensie door Johan van der Heijden (UWV)

Met de opkomst van sociale netwerken verandert de wereld om ons heen razend snel. We kunnen het negeren maar op enig moment zullen we hier toch in mee gaan. Menno Lanting beschrijft in zijn boek ‘Connect!’ op een hele leuke wijze de verschillende stadia die we tegen zullen komen. Ik moet zeggen dat ik bij het lezen een glimlach op mijn mond kreeg; de herkenning van de problematiek zie ik in mijn werk als manager van een contact center maar ook zeker in mijn privéleven.

Waar gaat het boek over?
De ‘connect! wereld’ zal iedereen herkennen. Wie heeft zichzelf niet eens de vraag gesteld “Hoe deed ik dit vroeger eigenlijk?”. Neem nu als voorbeeld het kiezen van een hotel in een zonnig oord aan de andere kant van de wereld. Gingen we vroeger uit van de goed bedoelde opgebouwde kennis van de medewerker van het reisbureau, nu gebruikt bijna heel Nederland de mening van de klanten die er daadwerkelijk zijn geweest door te kijken op Zoover of Reiswijzer. De schrijver geeft zelfs een tweedeling in gebruikers. De Digital Natives zijn mensen, meestal geboren na 1980, en volledig opgegroeid met het digitale tijdperk. Digital immigrants, u raadt het waarschijnlijk al, zijn de mensen die vóór 1980 geboren zijn en waarvan een groot deel probeert om bij te blijven en om de digital natives zo goed mogelijk te begrijpen.

De macht verschuift, dat is de essentie die Menno Lanting in Connect! aangeeft. Om terug te grijpen op het voorbeeld van het reisbureau, de manier waarop de consument zijn hotelbeoordeling bekijkt, zo zal een potentiële werknemer zijn werkgever gaan screenen. De sociale netwerken van vandaag hebben een enorme impact op de huidige organisatie én op leiderschap. De vergrijzing slaat toe en uiteraard stijgt het aantal Digital natives hierdoor en daalt het aantal digital immigrants. Het bedrijfsleven moet dus aangesloten blijven bij de toekomstige klanten én toekomstige medewerkers: de digital natives. Ik ben van mening dat dit nog een hele klus zal zijn!

Hebben we er wat aan?
De schrijver geeft veel voorbeelden van bedrijven die zijn meegegaan in de technologische ontwikkelingen van deze tijd. Maar vooral ook nut en noodzaak worden belicht. Het is dus niet de vraag “of” je mee moet gaan doen maar “wanneer” je als bedrijf mee gaat doen, aldus Lanting. Vooral operationeel managers (geboren vóór 1980) zullen zich herkennen in de voorbeelden die de schrijver geeft, en zeker een excuus hebben waarom in het bedrijf waar ze werken het toch net even anders ligt! Ook ik heb in mijn werk als manager van een klanten contact centrum twijfels of het er allemaal wel beter van wordt. Maar tegelijkertijd zie ik dat mijn klanten en mijn medewerkers aan het veranderen zijn en dat ik daar wat mee moet.

Aanrader?
Toeval bestaat niet. Ik heb in mijn vakantie dit boek gelezen en na een lange dag zonnen, zwemmen en shoppen, keek ik op mijn bed naar de tv. Het programma “how to make my First million” stond op. Hierin werd een bedrijf gevolgd dat helemaal aan de grond zat. De eigenaar kwam op het lumineuze idee om armbandjes te maken van rubber; geen bandjes met een daadwerkelijk statement maar gewoon lekker gek. Hij maakte een paar prototypes en zette deze op diverse social media sites. Het resultaat was dat hij binnen zeer korte tijd weer helemaal in de markt was en zijn eerste miljoen was weer een feit. http://crazybands.com/.

Kortom, Connect! Is een leuk boek dat managers van deze tijd inzicht geeft in de veranderingen die zij ongetwijfeld nog tegen zullen komen en dat zeker een effect zal hebben op hun leiderschap.

Johan van der Heijden
Locatiemanager UWV Klantencontact in Rotterdam
Geboren vóór 1980

Hier ga je naar de site van managementboek.nl om het boek van Menno Lanting aan te schaffen

Wil je voor Supervisorweb ook een managementboek recenseren? Mail ons. Uit een selectie van Managementboek.nl kun je een titel kiezen die je wilt recenseren. In ruil voor je recensie krijg je het boek gratis!

  Terug naar Nieuws
Inloggen / Registreren
cumula.PNG

Skywalker-logo.jpg

VANAD-GROUP-logo.png

Supervisorweb copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag de disclaimer en het privacy reglement.
Supervised by Webspace Design