Home
Contact
LinkedIn Facebook twitter
Nieuws: Kijk eens in de spiegel....
Datum: 2011, 02 December

En maak van je baan je vak!

door Marja Worp

Het einde van het jaar nadert. Dat is altijd de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Voor mij zowel privé als zakelijk een zeer bewogen jaar waarin vreugdevolle (bruiloft van mijn zoon) en verdrietige (overlijden van mijn vader) in het privé gedeelte een grote rol hebben gespeeld. Zakelijk: een nieuwe baan in een geweldige leerzame en hectische omgeving en in het gebied tussen privé en zakelijk het afronden van mijn coachstudie op basis- en specialisatie niveau.

Deze studie ben ik 2 jaar geleden begonnen, omdat ik een aanvulling zocht op mijn manier van leidinggeven. Later bleek die manier een officiële naam te hebben, te weten: coachend leidinggeven. Ik wilde effectiever zijn en meer uit mijn teamleden en uit mezelf halen met als doestelling een vaardige, gemotiveerde werknemer en daardoor een tevreden klant.

Luisteren, empathie, aandacht, personal touch. Allemaal zaken die een medewerker niet kan meegeven aan de klant als hij of zij niet hetzelfde ontvangt van de leidinggevende.
Ik merkte (na 10 jaar leidinggeven) dat ik te weinig variatie en diepgang had in mijn eigen vaardigheden, waardoor ik te beperkt werd in mijn mogelijkheden om het beste uit iedereen te halen.

De studie voor coach heeft mij hier enorm in verder geholpen. Contact met collega’s, studiedagen, heel veel boeken lezen en toepassen, reflectie, intervisie en eigen coaching en dat allemaal vastleggen in verschillende scripties.

Een intensief en geweldig traject!

Ik heb als specialisatie gekozen voor coachend leiderschap en competentieontwikkeling en ben deze week hiervoor geslaagd. Ik zal het missen, de studie, de inzichten, het aanleren van andere vaardigheden, het met vallen en opstaan toepassen, mijn eigen groei in heel veel zaken.
Maar ik ga het bijhouden, toepassen en uitdragen. Ik houd jullie op de hoogte!

En jij, wat heb jij dit jaar gedaan om jezelf te ontwikkelen in je vakgebied als leidinggevende?
En dan bedoel ik niet vakinhoudelijk met betrekking dat het bedrijf waar je werkt, of de systemen, maar voor jezelf en je medewerkers.

  • Hoeveel trainingen en cursussen heb je gevolgd?
  • Hoeveel boeken heb je gelezen over leidinggeven en coachen?
  • Hoeveel intervisiemomenten heb je meegemaakt?
     
  • Of ben je weer een jaar blijven hangen in AHT en officiële waarschuwingen als je medewerkers niet deden wat jij van ze vraagt.
  • Of loop je op te scheppen dat je 10 beoordelingsgesprekken op 1 dag hebt gehouden (want die heb ik ook wel eens gehoord)
  • Hoe vaak heb je je ingezet voor de echte competentieontwikkeling van de teamleden?

Kijk jezelf eens eerlijk aan. Wat kun jij volgend jaar doen om van je baan, JE VAK te maken. In vele beroepsgroepen in het wenselijk en soms zelfs verplicht dat je per jaar een minimaal aantal uur aan bijscholing van jezelf doet. Wat gaan wij als beroepsgroep doen om trots op onszelf te zijn, trots op ons vak en te investeren in het leidinggeven en ontwikkelen van onszelf en onze teamleden? Samen met een aantal collega’s ben ik bezig om een aantal plannen hiervoor uit te werken. Ik kom hier snel op terug.

Voor nu: vast een gezellige Sinterklaas en een klein gedichtje en presentje voor al je teamleden doet heel veel goed.

Marja Worp
 Terug naar Nieuws
Inloggen / Registreren
CCMA-logo.jpg

SFCM-logo.jpg

LOGO-WH_1.png

Supervisorweb copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag de disclaimer en het privacy reglement.
Supervised by Webspace Design