Home
Contact
LinkedIn Facebook twitter
Nieuws: Lean in de organisatie: Ben jij er klaar voor?
Datum: 2014, 23 March

Lean: een veelbesproken term op dot moment. Menig organisatie ziet in Lean het toverwoord om de organisatie aan alle kanten kosten te laten besparen. Maar werkt het ook zo? Gaat het zo makkelijk als het klinkt? Is jouw organisatie "klaar" voor de Lean-manier van werken? En zo niet, wat is daar dan voor nodig?

Iedere Lean-onderneming begint met het toetsen of de organisatie Lean principes en gedrag in zich heeft. Maar wat moet er gebeuren als je ook echt moet veranderen om klaar te zijn voor Lean?

We doorlopen de 5 fases van verandering. Ongeacht de aard van de verandering, gaat een organisatie die een transformatie ondergaat, door vijf fasen, en niet per definitie in een vaste volgorde. De organisatie is een verzameling mensen, die allemaal op hun eigen manier en tijd een verandering doormaken en accepteren. De truc voor jou als leidinggevende is om een vinger aan de pols te houden bij de diverse individuen uit je team, en indien nodig bijsturen of finetunen. De fases:

fase 1: Erkenning en acceptatie

Erkenning is het begin van verandering, acceptatie het einde. Net als op andere momenten, moet de organisatie beseffen dat doorwerken op de huidige manier geen optie is. Veranderen is dus noodzakelijk. Erkenning vereist meestal loslaten. Mensen vinden het echter vaak moeilijk om los te laten. Sta hierbij stil en geef je medewerkers ruimte om ook los te kunnen laten. Begrip is hier erg belangrijk.

fase 2: Richting en planning

Volgende stap (wel pas mogelijk na erkenning en acceptatie) is om nieuwe richting te bepalen. Aleen als het nieuwe doel helder is, kun je een actieplan opstellen om hier samen naartoe te werken. Het kan helpen in het acceptatieproces om het toekomstbeeld eerst te schetsen. Zo weten medewerkers waarom je wilt veranderen en waar je naartoe werkt.

fase 3: Voorwaarts!

Nadat we richting hebben bepaald (de directie of het MT) en de actieplannen zijn opgesteld, wordt het tijd om met de uitvoering te starten. Denk aan de diverse persoonlijkheden die je in je team hebt: Kat-uit-de-boom-kijkers, verstoppers, neezeggers, mensen die zich aanpassen, opportunisten, enzovoort. Essentieel zijn in deze fase Juiste communicatie en Juist gedrag. Als leidinggevende moet je in deze fase niet alleen luisteren, maar ook gehoord worden. Zorg verder voor het juiste gedrag. alle handelingen moeten in overeenstemming zijn met de nieuwe richting en de visie ondersteunen. Zo kun je de veranderingen kracht bijzetten.

fase 4: Chaos

Dit is de fase waarin we tijdens de uitvoering altijd terecht komen. Ergens komt het moment dat de eerste resultaten tegenvallen, de eerste gaten vallen in de planning, de eerste tegenslagen ontstaan. Nu is het cruciaal vast te houden! Dit is het moment waarop mensen het liefste teruggrijpen naar de "oude" manier van werken, de verleiding is groot! Er onstaat ongemak en onrust, de nieuwe manier van werken is nog niet volledig eigen gemaakt. Het management kan door de wijze waarop zij reageert op de geruchtenstroom of olie op het vuur gooien of het vuur doven. Blijf voorbeeldgedrag vertonen en juiste communiceren!

fase 5: Integratie

Door consequent te blijven en toewijding te tonen, juiste communicatie toe te passen en juist gedrag te vertonen, wordt de verandering uiteindelijk onderdeel van de nieuwe organisatie. Medewerkers gaan nu aan boord klimmen en willen mee de top bereiken! Dit is ook het moment om de kleine groep mensen die uiteindelijk niet meewil, aan te pakken. Belangrijk om hierin ook het juiste gedrag te vertonen. Door integratie wordt eens te meer duidelijk dat het continue verbeteren is begonnen. Het kan tenslotte jaren duren voordat een organisatie volledig "om" is. Pak daarom je eigen verantwoordelijkheid, gebruik je cirkel van invloed en betrokkenheid, en heel veel succes!

 

Meer weten over Lean? Volg één van de gratis kennissessies van Supervisorweb.nl. Wanneer deze plaatsvinden, vind je in de kalender of hou de nieuwsbrieven in de gaten!Terug naar Nieuws
Inloggen / Registreren
KSF-logo.jpg

Skywalker-logo.jpg

LOGO-WH_1.png

Supervisorweb copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag de disclaimer en het privacy reglement.
Supervised by Webspace Design